Ateliere de Creatie pentru copii – Beneficii
Atelierele de Creatie pentru copii – beneficii in dezvoltarea armonioasa a celor mici
-
Am un copil de succes? Cand? Unde?
-
Ce este un Atelier de Creatie si Dezvoltare personala pentru Copii si Parinti?
-
Ateliere copii – Ce beneficii aduce un Atelier de Creatie?
-
O Familie Unita este o familie fericita!
-
Exista parinti perfecti, care nu fac greseli?
Suntem obisnuiti sa auzim foarte des despre importanta dezvoltarii cognitive in evolutia copiiilor nostri si tindem sa credem ca o metoda buna de a masura acest lucru, este sa urmarim activitatea scolara a acestora.
Bineinteles ca, atunci cand masuram succesul lor la scoala, ne indreptam prima oara atentia spre note si uitam cateva lucruri foarte importante in legatura cu modul in care copiii nostri sunt evaluati.
Cum evaluam succesul unui copil?
In primul rand, trebuie sa intelegem ca un copil cu rezultate bune, reprezinta un succes doar in cadrul sablonului din care face parte, in exemplul nostru, scoala. Imediat cum este scos in afara sablonului, perfomantele acestuia scad dramatic.
De ce?
Pentru ca sistemul nostru de invatamnt nu se axeaza pe dezvoltarea unui mod de gandire sistemic, critic, colateral sau macar contextual. Sistemul nostru de invatamant se axeaza pe dezvoltarea gandirii liniare si a memoriei de scurta durata, ceea ce pe termen lung, poate avea consecinte negative la cel mai inalt grad.
Pe langa faptul ca sistemul de gandire liniara este unul dintre cele mai primitive, trebuie sa intelegem faptul ca problemele din viata reala, au un mod de rezolvare total diferit fata de cum rezolvam problemele in scoala. Din cauza acestui sistem de gandire liniara si a faptului ca, statistic, pentru noi, educatia se termina atunci cand parasim scoala, suntem pe ultimul loc din Europa cand vine vorba de educatie.
Este dificil sa venim cu niste idei ce pot solutiona problema la nivelul unei generatii, dar stim sigur ce putem face sa imbunatatim performantele in lumea reala, la nivel individual. Un mod inedit si interactiv de a dezvolta gandirea contextuala, limbajul, creativitatea, relatia cu parintii, relatiile sociale, partea emotionala si chiar si cea fizica, a copilului, este de a participa impreuna cu acesta la ateliere de creatie si dezvoltare personala pentru copii si parinti.
La baza dezvoltarii gandirii de nivel superior, sta creativitatea si flexibilitatea cognitiva. Creativitatea este un concept multidimensional si multidisciplinar care poate fi observat ca un efect al reorganizarii pozitive a creierului.
Stim, din numeroase studii, ca expunerea la informatii noi, ne ajuta sa reorganizam anumite mecanisme cognitive si mai mult, sa formam noi conexiuni neuronale. Pe langa asta, avem beneficiile lucrului manual, in combinatie cu informatiile noi si schimbarea mediului.
Deci, schimbarea are loc pe mai multe nivele in mod simultan si asta duce la o crestere exponentiala a dezvoltarii creativitatii si cognitiei. Si ca sa revenim la sablon, putem spune ca aceste reorganizari de informatii au ca efect secundar schimbarea modului de a vedea si de a interpreta faptele si fenomenele, deci de a largi perspectiva si de a iesi din sablonul din care facem parte.
Un lucru este clar: niciodata nu este prea devreme sa incepi educarea creativitatii. Cu cat acest lucru incepe mai devreme, cu atat copilul isi va dezvolta mai mult si mai usor gandirea si mecanismul de rezolvare a problemelor.
Ateliere copii – Ce este un Atelier de Creatie si Dezvoltare personala pentru Copii si Parinti?
In primul rand este o intalnire de lucru practic cu copii si parinti, intr-un cadru adecvat, care stimuleaza creativitatea si libera exprimare, menit sa dezvolte si sa imbunatateasca relatia copil-parinte.
Pe de alta parte, urmareste dezvoltarea anumitor abilitati precum: imaginatia, concentrarea, inteligenta emotionala, limbajul, cognitia, componenta sociala, abilitatile practice si simtul artistic, cu ajutorul jocurilor, povestilor, tehnicilor de dezvoltare personala si emotionala si dialogului din timpul atelierelor.
Fiecare atelier este dezvoltat si atent adaptat tematic dupa nevoile si varsta copiiilor.
Ce beneficii aduce un Atelier de Creatie?
Datorita caracterului social al atelierelor, copiii pleaca mai increzatori in propriile abilitati de coumincare, isi fac prieteni noi si devin mai deschisi in relatiile pe care le au, mai ales cu parintii. Acestia invata sa-si controleze emotiile si sa le accepte.
Copiii vor invata sa indeplineasca sarcinile sau sa rezolve problemele intr-un mod creativ si performant, vor invata sa gandeasca liber si bineinteles ca isi vor dezvolta un simt critic, care o sa-i ajute sa hotarasca singuri ce este bine si ce este rau.
De cele mai multe ori, copiii isi exprima dorintele sau nemultumirile intr-un mod indirect, prin anumite comportamente, desene sau chiar lucru manual. Acestia isi pot rezolva chiar anumite tensiuni emotionale prin intermediul acestor ateliere. Acest lucru inseamna ca limbajul nonverbal se dezvolta si impreuna putem interpreta desenele, pentru a putea intelege mai bine nevoile copilului.
Dezvoltarea limbajului nonverbal, duce, categoric, la dezvoltarea retelelor neuronale specifice limbajului verbalizat. In viitor, copilul tau va fi mult mai capabil sa compuna povesti, va fi cursiv in narare si va avea o incredere de sine sporita.
Pe langa toate beneficiile mentionate mai sus, copiii vor obtine si informatii legate de forme geometrice, culori (si semnificatia acestora) si marimi.
Totodata, prin tematicile atelierelor, acomodam copilul cu notiuni importante pentru viata, precum gandirea simbolica si planificarea.
O Familie Unita este o familie fericita care produce un cadru favorabil dezvoltarii copiilor
Conceptul de familie unita si fericita pleaca in primul rand de la parinti. Copilul nu este responsabil cu absolut nimic, in cazul in care lucrurile nu merg in directia fireasca.
Responsabilitatea trebuie asumata de parinti si acestia trebuie sa inteleaga, ca anumite greseli sunt absolut normale. Mai ales in contextul actual in care parintii nu sunt invatati cum ar trebui sa se comporte cu copiii lor.
Cu toate acestea, constientizarea acestora si schimbarea comportamentului daunator, este o etapa foarte importanta in dezvoltarea parintilor si totodata a copiilor.
Copiii, inca de la varste fragede, isi cauta prima data modelul inspirational in familie. De aceea, este important sa fim un exemplu pentru ei si, in fiecare zi, sa facem ceva pentru dezvoltarea lor si, totodata, a noastra.
Nu te astepta sa poti sa-ti convingi copilul sa schimbe un anumit comportament daunator, daca te vede, zilnic, manifestand acel comportament. La fel, nu te astepta sa-l inveti foarte usor sa se poarte intr-un anumit fel, daca nu vede asta la tine.
Copiii nostri trebuie zilnic incurajati sa invete sau sa experimenteze ceva nou si sa-si dezvolte si anumite abilitati pe care le aveau deja. In acest mod, putem sa-i invatam si cum sa treaca peste un esec.
Bineinteles ca atunci cand incerci mereu lucruri noi, rezultatul nu o sa fie intotdeauna pozitiv. Daca in aceste momente, parintii stiu cum sa reactioneze si sa-si incurajeze copiii, acestia vor invata sa treaca peste nereusite mult mai usor.
Ca oricare relatie, cea dintre copil si parinte, trebuie tratata cu atentie si concentrare voluntara pentru a evolua intr-una puternica, de incredere si de onestitate. Pentru asta trebuie sa ne dedicam timp si sa investim resurse de toate tipurile.
Este important sa fiti deschisi si atunci cand dedicati timp relatiei, sa va implicati intru totul. Fii iar copil, dar de data asta intr-un mod implicat si constient. Timpul de calitate petrecut cu copiii tai are beneficii nemasurabile de ambele parti.
Copilul trebuie crescut intr-un mediu echilibrat si calduros, in care acesta trebuie sa se simta in siguranta, sa beneficieze de o comunicare eficienta cu parintii sai, sa fie respectat si iubit si sa primeasca intelegere si rabdare.
Toate acestea sunt posibile, daca parintii sunt atenti la nevoile copilului si se preocupa de educatia lui si in afara mediului scolar. Dupa cum spuneam mai sus, educarea copilului nu ar trebui sa se rezume doar la scoala.
Exista parinti perfecti, care nu fac greseli?
Nu uitati, toti parintii fac greseli si este un lucru absolut normal. Important este ca atunci cand gresiti, sa consitentizati, sa urmariti consecintele si sa le indreptati.
Niciodata nu este prea tarziu si sa fiti siguri ca, cei mici va vor fi foarte recunoscatori.
Parintii ar trebui sa creasca si sa se dezvolte personal, la randul lor, alaturi de copii, prin diferite activitati, cum ar fi: sportul, timpul liber de calitate petrectut impreuna si atelierele de creatie special concepute pentru copii si parinti.
Nu uitati sa lasati in comentarii parerea dumneavoastra despre acest subiect si sugestii despre ce ati vrea sa cititi pe mai departe in blog-ul nostru!