Mandala – de la origini pana in zilele noastre

Mandala - Piticool ART | www.piticool.com

Mandala – poarta catre sinele tau

Despre mandale s-a vorbit mult si sunt extrem de cautate si folosite in diferite feluri, scopuri, moduri. Indiferent de scopul pentru care este folosita, mandala este fascinanta atat prin istoria ei, cat si prin folosinta ei.

Ce aflati in acest articol?

  1. Istoria mandalei

  2. Mandala – ce inseamna?

  3. Ce este o mandala?

  4. Cum folosim mandalele?

  5. Semnificatia mandalelor

  6. Mandala in psihoterapie – Mandalele lui Carl Jung

  7. Mandala in dezvoltarea personala

  8. Mandala ca forma de exprimare artistica

  9. Mandala, apropierea cu numerologia

  10. Unde intalnim mandalele?

  11. Mandala pentru copii

  12. Mandala si crestinismul

Mandala - Piticool ART | www.piticool.com

Istoria mandalei

Mandala a aparut in Tibet, estimarile istorice plasand mandala in jurul secolul XI. Tibetul este, asa cum bine stim, o regiune autonoma a Chinei, condusa de Dalai Lama, o zona cu o puternica religie budista, minoritatile religioase fiind foarte putine.
Dalai Lama detine atributii de conducere politica si religioasa si a determinat folosirea mandalei si in scopuri politice, alaturi de cele religioase sau spirituale.

Mandala – ce inseamna?

Etimologia cuvantului mandala ramane in continuare controversata.

Mandala este de cele mai multe ori tradusa ca „cercul” pornind de la un cuvant din sanscrita ce inseamna cerc. O alta opinie, sustine ca „mandala” deriva din cuvintele „manda” care inseamna esenta si „la” care inseamna „recipient” cu sensul de suport care este menit sa sustina un continut (recipient).

Ce este o mandala?

Mandalele sunt interpretate in hinduism ca reprezentand cosmosul, universul, recent fiind interpretata pornind de la interpretarea de baza si extinzand semnificatia universului la esenta lucrurilor, puterea de concentare catre un punct comun, central.

Despre mandala se spune ca are putere vindecatoare, foarte multi psihoterapeuti folosind-o in terapie, fiind la fel de des intalnita in dezvoltare personala.

Mandalele pot fi desenate la intamplare sau construite potrivit unor reguli, unele mandale fiind construite prin includerea intr-un patrat a patru „porti” in cerc, fiecare astfel de „poarta” avand un punct central in forma de T.

Mandala este o diagrama, reprezentata grafic prin cercuri concentrice. Termenul de „cerc” concentric sau „cercul”, trebuie interpretat cu mare larghete pentru a nu ne limita la desenarea de cercuri ci, avand grija ca intreg desenul, intreaga diagrama sa se concentreze in jurul aceluiasi punct, in jurul unei „seminte”, mai degraba cu sensul de „circular”.

Diagrama, este formata din 4 cadrane, dispuse simetric, in oglinda, formand un tot, respectiv o mandala.

Unele mandale includ un patrat cu patru „porți” in cerc. Fiecare poarta are un punct central sub forma unui T. Pentru un budist sau hindus, mandala reprezinta universul.

Interpretarile ce pot fi facute asupra unei mandale sunt numeroase si pot reda/reprezenta o sumedenie de informatii despre sinele tau.

Cum folosim mandalele?

Mandala, instrument de meditatie pentru hindusi.

In hinduism, mandala este folosita ca instrument de meditatie, hindusii fiind initiati in constructia mandalelor din nisip. Fiecare calugar, este obligat sa invete sa costruiasca mandale, primind intructiuni textuale in constructia liniilor de baza, specificad numele, lungimea, pozitia acestora. Scopul final al practicii repetate este acela de memorare a acestor indicatii, pentru ca mandale extrem de complexe, sa poata fi contruite ulterior din memorie.

Semnificatia mandalelor

Mandala o forma de arta sacra, cu semnificatie intensa, spirituala. Pe o platforma pregatita dinainte, calugarii budisti construiesc din nisip fin colorat o mandala la inceputul ritualurilor Puja. Puja este un ritual hindus, folosit in special pentru a aduce omagii unor zeitati, pentru a celebra un eveniment special sau pentru a sarbatori prezenta unui invitat special.

Mandalele au intotdeauna ca punct de plecare centrul, in jurul caruia sunt concentrate fortele si energiile.

Diagrama mistica, este construita cu o grija deosebita, dand foarte mare importanta fiecarui detaliu precum linia, culoarea, forma, acesta fiind un proces in care este necesara foarte mare concentrare.

Mandala este un adevarat antrenament al mintii, o antrenare a rabdarii, concentrarii si reprezinta prilejul extraordinar in care poti atinge starea de meditatie.

Mandala cosmica, ce simbolizeaza universul, denota in budismul Tantra si Vajrayana, mintea si trupul lui Buddha.

In jurul centrului, numit bidu, sunt construite forme geometrice, fiecare cu o semnificatie specifica, bine determinata. Centrul mai este interpretat si ca samanta, inceput, picatura, punct de plecare.

In acest ritual, mandalele intotdauna vor fi distruse deliberat la sfarsit, prin aruncarea nisipiului in apa unui rau in directia de curgere, ca semnificatie a temporalitatii, a lipsei vesniciei lucrurilor, calugarii desprinzand din aceasta o invatatura.

Mandala in psihoterapie – Mandalele lui Carl Jung

Mandalele au fost si sunt utilizate si in psihoterapie, primul psihoterapeut care le-a utilizat fiind Carl Gustav Jung.

Psihoterapeutul Carl Gustav Jung, este foarte bine cunoscut pentru contributia adusa domeniului psihologiei analitice.

In acest context, Jung pune individualizarea pe pozitie centrala in procesul dezvoltarii umane. Pentru Jung, din individualizare fac parte domeniul filosofic, mistic si spiritual ale fiintei umane.

Jung a folosit mandala in psihoterapie, oferindu-le pacientilor ocazia sa cunoasca simbolistica mandalei si sa se autotrateze, nemaidepinzand astfel in totalitate de psihoterapeut.

Acesta as sustinut ca mandala, este reprezentarea sinelui inconstient si ca in procesul de creare a mandalei, subiectul dezvaluie tulburari emotionale.

Cu ajutorul mandalei, Jung reusea sa actioneze cu pacientul sau pentru intregirea personalitatii.

Mandalele insemna, pentru Carl Jung, puntea dintre constient si inconstient, menita sa dezvaluia stari psihice ale pacientului.

Acesta a aplicat mandala si puterea sa vindecatoare, chiar in propria sa terapie si a aratat ca mandala este reprezentarea vizibila a starii psihice (invizibila altfel), a trairilor de la momentul crearii.

Potrivit lui Ellen Kaufman, Carl Gustav Jung a scris a scris in anul 1973, despre mandala:

„Imaginile diferă mult, în funcție de stadiul procesului terapeutic; dar anumite etape importante corespund unor motive definite. Fără a intra în detalii terapeutice, aș vrea să spun doar, că este o reorganizare a personalității. Un fel de centrare nouă. Acesta este motivul pentru care mandala mai apaer în legătură cu stările haotice, psihice de dezorientare sau de panică. Apoi au scopul de a reduce confuzia la ordine, deși aceasta nu este niciodată intenția conștientă a pacienților. În orice caz, ele exprimă ordinea, echilibrul și integritatea. Pacienții înșiși subliniază adesea efectul benefic sau liniștitor al unor astfel de imagini.”

Mandala in dezvoltarea personala

Mandala are numeroase beneficii terapeutice si ajuta la cunoastera si dezvoltarea sinelui. Fie ca o folosim pentru a o colora, fie ca o construim ca o diagrama numerologica, mandala are rolul de a ne releva stari interioare, de a ne induce o stare aproape hipnotica, o stare meditativa, relevand o poveste despre noi insine.

Descoperim in mandala, starile noastre interioare, trairile noastre de moment, aflam raspunsuri la intrebarile noastre, mai bine spus, ne ajuta sa ne descoperim pe noi.

Crearea unei mandale sau colorarea unei mandale, ne transpune intr-o stare profunda, o stare de concentrare, in care ne putem permite sa intram in conexiune cu noi insine, cu noi aceea pe care altfel nu reusim sa ne descoperim.

Fiecare parte a mandalei este un cod, pe care noi l-am creat inconstient ca facem acest lucru. Este un cod personal. Un cod al trairilor noastre launtrice. Codul este format din culori si forme geometrice si il putem interpreta si prin locul in care am pozitionat culoarea si dupa caz figura geometrica.

Starea de meditatie, de concentrare in care intram colorand mandale, ne ajuta sa rezolvam blocaje energetice dar si sa decodificam mesaje ale sinelui, prin interpretarea si descifrarea mandalei.

Corpul uman respecta o simetrie, la fel si mandala. Totul este simetric, tocmai de aceea este o buna „masura” a noastra, a sinelui nostru si a ceea ce simtim noi cu adevarat, dincolo de ceea ce cunoastem la nivel rational sau constient.

Starile meditative, ajuta in evolutia noastra spirituala, ne aduce mai aproape de natura noastra, „ne permite accesul la esenta fiintei noastre” asa cum si psihoterapeutul Iulia Cruţ – Autoarea cărţii „Mandale vindecătoare“ – sustine.

Mandala ca forma de exprimare artistica

Cum am putea sa nu dam frau liber imaginatiei si in aparenta dezordine de culori din mandala sa exprimam cele mai frumoase ganduri ale noastre.

Artistii, aleg tot mai frecvent sa reprezinte mandale in operele lor. Nu este insa o noutate reprezentarea mandalelor in arta.

Daca analizam Manastirea Curtea de Arges, vom observa ca pe peretii acesteia sunt reprezentate mandale.

De vreme ce mandala nu face parte din credinta ortodoxa, rolul mandalei are scop artistic, folosirea mandalei conferindu-i Manastirii Curtea de Arges o relativa unicitate.

Nu putem afirma ca ii da o nota unica, intrucat mandalele, se regasesc si pe peretii altor biserici crestin-ortodoxe din lume. Manastirea Curtea de Arges integreaza in picturile si arhitectura sa, mandala.

Mandala reprezinta o provocare pentru artisti prin complexitatea lucrarii si precizia de care trebui sa dea dovada acesta, in executarea unei lucrari de o asemena finete.

Imaginatia joaca un rol important in aceasta forma de exprimare artistica, existand un univers nemarginit de posibilitati de reprezentare pentru incantarea ochiului si a simturilor.

Mandala, apropierea cu numerologia

Am amintit anterior despre multitudinea de posibilitati in care putem crea o mandala.

Una dintre posibilitati, ar fi aceea plecate de la numarul personal. Numerologia ne ajuta sa ne calculam numarul personal. Numarul personal (sau vibratia) il calculam pornind de la data nasterii noastre, insumand ziua, luna si anul nasterii si reducand totul la o singura cifra.

Daca luam ca exemplu data de 27.10.1978, pentru a calcula numarul corespondent al nasterii noastre, ar trebui sa adunam toate cifrele dupa cum urmeaza: 2+7+1+0+1+9+7+8 = 35. Numarul 35, va trebui sa il reducem la o singura cifra, adunand cifrele ce il compun: 3+5= 8.

Astfel, pentru o persoana nascuta in data de 27.10.1978, numarul personal este 8.

Stiind acest numar si cu ajutorul unui algoritm care foloseste sirului lui Fibonacci, putem crea propria mandala, ce va releva influenta datei nasterii asupra noastra si unele tresaturi personale.

Pe acelasi sistem, in dezvoltare personala pentru copii cat si pentru adulti, putem afla raspunsul a numeroase intrebari despre sine, calculand vibratiile unui nume, a unei intrebari, a unei stari de fapt.

Indicat ar fi sa plecam de la vibratia numelui pentru a stii in ce mod ne influenteaza acesta viata.

Unde intalnim mandalele?

Mandalele pot fi intalnite aproape oriunde. Chiar daca aceasta isi are originea in religia hindusa, mandala poate fi gasita si in situri istorice, pe peretii si ferestre, chiar in biserici si in jocurile copiilor.

Mandala apare in Caleidoscop, formandu-se prin oglindirea unor bucati de material colorat in cele 3 oglinzi din care este format Caleidoscopul.

Mandalele, apar in arta si in obiectele handmade, multi dintre noi alegand sa poarte mandale, pe tricouri picate, sepci, cani pictate manual cu sau fara cunoasterea simbolisticii acestora.

Poate surprinzator pentru o parte din noi, mandale intalnim chiar in Manastirea Curtea de Arges.

Tocmai prin fascinatia produsa de mandale, acestea sunt in trend si deopotriva folosite ca decoratiune sau ca suport de interpretare, fie ca ne raportam la arta, la dezvoltarea personala a copiilor si adultilor, pshihotareapie, numerologie sau obiecte handmade.

Mandala pentru copii

Si in universul copiilor sunt folosite mandalele, atat in dezvoltare personala, in cursuri, cat si in carti pentru copii, care sa ii ajute sa se concentreze, sa descopere, sa isi conserve rabdarea si deopotriva sa se joace.

Iata si cateva idei de mandale pentru copii din colectia de carti Mandale Magice: Elfi. Mandale magice, Printese. Mandale magice, Balauri. Mandale magice, Pirati. Mandale magice.

Copii vor fi fascinati sa se joace cu feluritele culori si sa descopere magia mandalei.

Mandala si crestinismul

Ne punem intrebarea, fireasca de altfel, daca mandale sunt sau nu „permise” in crestinism. Raspunsul la aceasta intrebare il gasim fiecare in interiorul nostru. Ce este de retinut insa in analiza noastra, este ca mandala, in crestinism, nu joaca acelasi rol ca in budism, asadar nu ar trebui sa joace un rol religios in viata noastra, ci un rol terapeutic sau estetic.

Meditatia este benefica atat crestinului cat si budistului, si atata vreme cat ne aduce intr-o stare potrivita meditatiei, putem folosi mandala ca pe un instrument de concentrare sau meditatie, fara nicio interpretare religiosa.

Mandala reprezinta o provocare pentru artisti, un instrument pentru psihologi, consilieri de dezvoltare personala, numerologie iar pentru copii, magie.

Din cele mai vechi timpuri, mandala este fascinta si remarcata de multe culturi si oameni de varste diferite, cu preocupari total diferite.

Asta pentru ca fiecare mandala e unica; nu prin formele geometrice, culorile sau simbolistica ei, ci prin insusi momentul in care a fost creata! Aceasta este poate, cea mai de pret calitate a mandalei, povestea unica, amprenta momentului „acela”, a unui timp prin care am trecut, ce nu poate fi intors, odata trecut.

Daniela Mogos

Consilier de Dezvoltare Personala (www.shoshon-edu.ro)

Piticool.com foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.