Semnificatia formelor geometrice si simbolurilor din Mandale

Forme geometrice si simboluri din Mandale

Pana acum am vorbit despre semnificatiile mandalelor din punct de vedere spiritual si stiintific si am descoperit impreuna si ce semnificatie au culorile pe care putem sa le desenam intr-o mandala.

Astazi vom discuta despre formele geometrice si simbolurilor din mandale (vezi si Geometric Shapes and Their Symbolic Meanings)

CERCUL / SOARELE

Nu intamplator am inceput cu el. Cercul este un simbol universal cu foarte multe intelesuri si este totodata si forma de baza a mandalelor, pentru ca reprezinta absolutul.

Mai reprezinta intregul, calatoria initiatica, perfectiunea originala, Eul, infinitul, echilibrul, eternitatea si il poate reprezenta chiar si pe Dumnezeu. Hermes Trismegistos, intemeietorul filosofiei Hermeneutica, a spus: “Dumnezeu este un cerc al carui centru este peste tot si a carui circumferinta nu este nicaieri.”

In simbolistica, soarele este foarte asemanator cu cercul, dar acesta implica si o idee de miscare si reprezinta ciclul timpului si un centru in jurul caruia totul se invarte. Cercul mai simbolizeaza potentialul sau embrionul si putem vedea legatura cu soarele, deoarece soarele ofera viata sistemului nostru solar.

PATRATUL

Aceasta forma, intalnita in mandala, este simbolul naturii si al proceselor ei de dezvoltare. Fiind simetric datorita celor patru laturi, semnifica o lume in echilibru, stabila, spre care trebuie sa aspiram, chiar si prin intermediul mandalelor. Daca esti confuz sau pierdut, incearca sa privesti un patrat timp de cateva minute.

Acest lucru te poate ajuta sa gasesti o modalitate prin care poti iesi din starea ta de confuzie sau ratacire. Patratele pot face oamenii sa simta ca au o fundatie foarte stabile si puternica in viata lor. Cele patru laturi ale patratului vor simboliza lucruri diferite.

Acestea pot reprezenta cele patru directii principale: nord, sud, est si vest. Pot simboliza cele patru anotimpuri: iarna, primavara, vara si toamna sau cele patru elemente principale: aer, pamant, foc si apa. Acestea mai pot reprezenta si elementele cosmice: soarele, luna, stelele si planetele.

TRIUNGHIUL

In ziua de astazi, triunghiul este folosit foarte des in contexte religioase, deoarece in Crestinism intalnim foarte des triunghiul sub forma de “Sfanta Treime”. Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt reprezentati printr-un triunghi. Semnificatia formelor geometrice si simbolurilor din Mandale - Triunghi

Bineinteles ca triunghiul, datorita celor 3 laturi si 3 colturi, reprezinta cifra 3, care in numerologie este asociata cu cosmosul si Dumnezeu si are o importanta foarte mare, fiind considerata cifra perfecta.

Triunghiul si alte simboluri formate din trei parti mai pot semnifica si timpul – trecut, prezent si viitor.

Putem sa ne ducem cu gandul si la ocultistii care fac incantatii si se asteapta ca efectele sa apara in centrul triunghiului in timp ce ei stau intr-un cerc pentru protectie. Acestia lucreaza cu cele patru elemente ale naturii: aer, apa, foc si pamant. Triungiul indreptat cu varful in sus, simbolizeaza focul si aerul. Triunghiul indreptat cu varful in jos, simbolizeaza pamantul si apa.

PENTAGRAMA

Pentagrama - Steaua IntelepciuniiCunoscuta si ca Steaua Intelepciunii, pentagrama este simbolul vietii, perfectiunii, protectiei si misterului. Originile sale nu sunt cunoscute, dar ea poate fi gasita in majoritatea siturilor arheologice din intreaga lume. Din pacate, in perioada inchizitiei, aceasta a devenit un simbol satanic si in prezent, se foloseste mai mult in ritualuri magice sataniste.

In Mesopotamia, era simbolul roialitatii si era folosit de Evrei impreuna cu Steaua lui David pentru a simboliza adevarul, pe cand in Egipt, aceasta era considerat pantecul Pamantului.

Crestinii medievali credeau ca reprezinta cele cinci rani ale lui Hristos.

HEXAGRAMA sau Steaua lui David

Steaua lui David - simbolistica in MandalaHexagrama este un alt simbol care a fost folosit din cele mai vechi timpuri, pe care il intalnim si in mandale. Cu mult inainte ca aceasta sa devina simbolul Iudaismului, era un simbol al balantei dintre bine si rau. Totodata era considerate o amuleta puternica.

Este compusa din doua triunghiuri intercalate. Cel cu varful in sus este asociat cu focul si masculinitatea.

Triunghiul cu varful in jos, care este asociat cu apa si feminitatea.

La baza fiecarui triunghi, care este foarte aproape de varful celuilalt, se formeaza simbolurile aerului si pamantului. Deci, hexagrama, care combina cele patru elemente si numarul trei de la triunghiuri, corespunde cu magicul numar sapte. Si acest simbol se foloseste in magie si apare sub diferite forme.

Mandala pe Tenisi pictati PIticool ART (vezi produsul in magazin)

Mandala - Tenisi pictati manual | www.piticool.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Piticool.com foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.