Semnificatia culorilor din Mandale

Cum interpretam culorile din Mandale?

Astazi vom afla impreuna semnificatia fiecarei culori din mandala. Daca vrei sa stii ce este o mandala si ce inseamna ea din punct de vedere spiritual si stiintific, vezi  Mandala din perspectiva lui Jung si Mandala – simbol, ritual sau meditatie?

Toate elementele mandalei au o semnificatie, mai ales culorile. Haideti sa vedem care sunt cele mai frecvente semnificatii ale culorilor in mandale.

Culorile in Mandale

Alb:

Albul este culoarea norilor, porumbelului pacii si spumei marii. Albul exista doar in absenta oricarei alte culori. Este o culoare pozitiva care semnifica pacea, puritatea si inocenta. Albul mai reprezinta optimismul si generozitatea, doua sentimente ce ajuta sufletul sa se vindece si purifice.

Negru:

Opus albului, negrul este suma tuturor culorilor spectrului si, prin urmare, simbolizeaza puterea si suprematia. Negrul este culoarea noptii si a taciunelui. Reprezinta tacerea si eleganta naturala, de aceea este asociat de multe ori cu tacerea. Negrul are conotatii negative, acesta semnificand ceva distant si rece.

Gri:

Griul este culoarea fumului, a parului carunt si a pietrei. Intre negru si alb, exista foarte multe nuante de gri si fie ele deschise sau inchise, reprezinta in majoritatea cazurilor evaziunea, tendinta de a nu te alia nici cu albul, dar nici cu negrul.

Rosu:

Rosul, culoarea buzelor, cireselor si sangelui, exprima puterea, capacitatea de a iubi, de a fi fericit, jovial si implinit. Culoarea seductiei, rosul, este totodata o culoare a extremelor. Acesta marcheaza si prezenta iritarii, maniei si agresivitatii exprimate. Rosul este culoarea lui Cupidon, dar totodata si a Diavolului.

Portocaliu:

Dupa cum indica si numele, portocaliul este culoarea fructului de portcal, dar si a coamei leului. Este culoarea creativitatii si a imaginatiei. Plina de energie si de vitalitate, desi folosita in exces poate provoca anxietate. Este o culoare vibranta, fierbinte si sanatoasa. Aceasta culoare este considearata controversata, deoarece oamenii, in general, fie o plac foarte tare, fie nu o plac deloc.

Galben:

Galbenul este culoarea florii-soarelui, a aurului, a lamaii si a soarelui si prin urmare, este asociat cu lumina, tineretea si caldura, cu alte cuvinte, cu principalele surse de energie din unviers. De aceea, trebuie sa avem grija sa nu folosim galbenul in exces, pentru ca aceasta poate conduce la epuizare. In lumea teatrului, galbenul este o culoare negativa, asociata cu prejudecatile si lasitatea.

Verde:

Verdele este culoarea ierbii, a padurii, a smaraldelor si simbolizeaza renasterea, echilibrul, primavara, speranta si revitalizarea. Este culoarea legata cel mai mult de natura si de compasiune, dar trebuie sa stim ca si verdele poatae avea conotatii negative: este culoarea invidiei si a geloziei. Date fiind capacitatile sale calmante, nu este surprinzator ca in foarte multe sectii ale spitalelor, uniforma doctorilor si asistentelor este verde.

Albastru:

Albastrul este culoarea cerului, a marii si a venelor. Este a treia dintre culorile primare, alturi de rosu si de galben, si este considerata culoarea nobletei, a celor cu “sange albastru”. Albastrul este asociat si cu spiritualitatea, pacea interioara si calmul. El poate reflecta uneori tristete si singuratate.

Violet:

Violetul este culoarea cerului la apus, a lavandei, a ametistului si a femeilor. Este cea mai spiritual culoare din intregul spectru si ne ajuta sa ne invingem temerile si sa le transformam in sentimente pozitive. Violetul ne ajuta sa ne limpezim mintea si sa uitam de griji.

Roz:

Rozul, culoarea rasaritului soarelui, este un amestec de rosu si alb si, prin urmare, de pasiune si dragoste, atat fata de noi insine, cat si fata de ceilalti. Este culoarea romantismului, a gingasiei si a tandretei.

Daca vrei sa afli mai multe despre semnificatia culorilor, simbolurilor mandalei si vrei totodata sa colorezi mandale, iti recomand cartea de colorat: “Mandale Celtice” de la Curtea Veche.

Multe dintre semnificatiile acestor culori, au fost preluate din aceasta carte.

☀️ Cadouri personalizate cu Mandala - Cumpara din magazin ☀️

Aminteste-ti sa citesti si celelalte articole pe care le-am scris despre mandale:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Piticool.com foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.