Fetru (pasla) – un material versatil cu o multime de utilizari

Fetru (pasla) - un material versatil cu o multime de utilizari 1

Fetru – materialul cu o multime de fete

Fetrul este un material creat de om din fibre naturale. Majoritatea materialelor create artificial sunt tesute. Fetrul difera, totusi, din acest punct de vedere.

Deci…ce este fetrul?

In materialul de mai jos descoperim:

  1. Fetru – din ce e facut?
  2. Cand a aparut fetrul?
  3. Culori disponibile
  4. Avantaje si Dezavantaje in folosirea fetrului
  5. Jucarii din fetru – o utilizare foarte interesanta si prietenoasa pentru copii
  6. Carti senzoriale din fetru

Fetrul – cum se fabrica (din ce e facut)?

Fetrul (sau pasla; felt [en]) este un material textil care este produs prin baterea in piua a parului netors de animal, obtinandu-se o bucata plata, compacta de mateial foarte rezistent.

Se pot folosi fibre naturale cum ar fi lina de oaie, camila sau capra sau din fibre sintetice. Spre deosebire de textilele care sunt tesute sau tricotate, fetrul este produs folosind calitatile fibrelor de lina de a se „incarliga”  atunci cind sunt supuse la caldura, umiditate si presare.

Datorita acestor proprietati, spre deosebire de tesaturile lipite, fetru nu necesita o substanta adeziva pentru producerea lui. Latimea, lungimea, culoarea sau grosimea feliilor de fetru pot varia in functie de destinatia dorita.

Acest material este deosebit de util pentru umplutura sau captuseala, deoarece este dens si poate fi foarte gros. Mai mult, deoarece structura lui nu este una tesuta, marginile materialului pot fi taiate fara ca firele sa se desprinda sau sa se destrame.

Culori fetru – o paleta generoasa

Fetrul se comporta foarte bine la vopsire. Il gasim intr-o multitudine de culori, ceea ce-l face perfect pentru aplicatii handmade. In afara de zona handmade, care ne preocupa pe noi, in mod special (vezi categoria de jucarii senzoriale din fetru), fetrul este folosit si in alte domenii.

Este intalnit atat in contextul de „casa” cat si in cel industrial (aparate de lustruit, tampoane, material de etansare etc.). Se foloseste in odorizatoarele de aer, trusele de artizanat, costume de petreceri si decoratiuni, placute de stampila, in aparate, garnituri, ca banda de imbracaminte sau captuseala.

Cand a aparut fetrul?

Fetru poate fi considerat cea mai veche tesatura cunoscuta omului. Datorita faptului ca nu este tesut si nu necesita un razboi pentru productia sa, omul vechi a fabricat fetru destul de usor.

Unele dintre cele mai timpurii dovezi despre fabricarea si folosirea fetrului au fost gasite in mormintele inghetate ale calaretilor nomazi din Muntii Altai si dateaza la aproximativ 700 i.H. Aceste triburi de nomazi isi faceau imbracaminte, sei pentru cai, corturi si carpete din fetru pentru ca era foarte rezistent la vremea umeda si rece din tinuturile traversate de ei.

Legenda spune ca in timpul Evului Mediu, Sf. Clement, care trebuia sa devina al patrulea episcop al Romei, a fost un calugar ratacitor care a descoperit accidental procedeul de impaslire. Se spune ca si-a umplut sandalele cu calti (fibre de in) pentru a le face mai confortabile. Sf. Clement a descoperit ca aceasta combinatia de umiditate de la transpiratie si umiditate la sol, asociata cu presiunea exercitata de picioarele sale, a compactat aceste fibre de calti impreuna si a produs un material rezistent la rupere, pasla.

Dupa ce a devenit episcop, constient fiind de calitatea noului material, a infiintat grupuri de muncitori pentru a desfasura operatiuni de impislire. Sf. Clement a devenit sfintul patron al palarierilor, care se folosesc fetrul chiar si in zilele noastre.

Avantajele si dezavantajele folosirii fetrului

Pentru a putea folosi in cel mai potrivit mod acest material, este bine sa cunoastem atat calitatile lui cat si punctele mai putin bune pe care le ofera.

Iata cateva dintre acestea (probabil cele mai importante):

Ce avantaje are fetrul?

  • Fetrul este un material durabil
  • Este calduros si foarte usor (apr. 0,44g/cm3)
  • Nu se destrama
  • Foarte usor de taiat si manevrat
  • Disponibil intr-o mare varietate de culori si grosimi
  • Este un material relativ ieftin
  • Deosebit de versatil (poate fi folosit pentro o gama foarte larga de scopuri)

Sunt dezavantaje?

  • Nu este (in mod special) prea flexibil
  • Este foarte putin elastic
  • Are o textura aspra
  • Poate sa „intre la apa”. Daca este expus la apa foarte fierbinte are tendinta sa se stranga/micsoreze.

Jucarii din fetru – o utilizare foarte interesanta si prietenoasa pentru copii

Unul dintre cele mai interesante materiale din care pot fi confectionate obiecte handmade este fetrul. Fetrul este foarte rezistent si maleabil si poate fi gasit in toate culorile si nuantele posibile, acesta fiind de fapt adevaratul motiv pentru care a ajuns sa fie printre preferatele creatorilor handmade.

Jucarii din fetru - o utilizare foarte interesanta si prietenoasa pentru copii
Jucarii fetru – o utilizare foarte prietenoasa pentru copii

In vechime, fetrul era obtinut din fibre vegetale, ca mai apoi sa se foloseasca firele de par din blana animalelor. In prezent, pentru a obtine fetru, se foloseste lana de oaie si capra, mai exact firele de par sunt adunate, lipite si prelucrate. Fetrul a fost utilizat pentru diverse obiecte, precum hainele, palariile, incaltarile sau pentru covoare. In ultima perioada, un mare avant l-au luat obiectele handmade destinate copiilor facute din fetru.

In zilele noastre, fetrul se obtine atat din lana animalelor, cat si din fibre vegetale de bambus sau chiar fibre artificiale. Printre cele mai bune si scumpe tipuri este acela din lana, iar cel mai ieftin este cel artificial.

Este foarte usor sa confectionezi obiecte din fetru, caci acesta este foarte usor de taiat si cusut, mai mult, acesta nu se destrama indiferent de grosimea pe care o are materialul. Acest material poate fi spalat si curatat cu ajutorul apei caldute.

Fetrul este printre cele mai interesante materiale folosite pentru crearea multor obiecte si jucarii handmade pentru copii, care au ajuns sa fie foarte indragite de acestia. Pe deasupra, acestea sunt foarte sigure si ajuta copilul sa isi dezvolte creativitatea si simturile, mai ales atunci cand, din acest material textil, sunt create carti senzoriale sau anumite modele de planse educative.

-63%
Prețul inițial a fost: 400 lei.Prețul curent este: 150 lei.
Astazi, au ajuns sa fie la moda acest gen de obiecte si jucarii handmade, caci marea majoritate a acestora ofera o gama foarte complexa de activitati cu ajutorul carora, atat bebelusii, cat si copiii reusesc sa isi ocupe in mod util timpul liber.

Carti senzoriale

Cele mai cautate obiecte handmade realizate din pasla sunt cartile senzoriale care pot fi utile pentru bebelusi si pentru copiii pana in 7 ani, modelele fiind create pentru a se putea adapta nevoilor si cerintelor fiecarei varste, dar si capacitatilor cognitive ale fiecaruia.

In principal, cartile senzoriale pentru bebelusi sunt create cu diferite texturi si culori, astfel incat sa ajute in dezvoltarea simturilor vizuale si tactile ale celui mic. Pentru copiii putin mai mari, aceste carti senzoriale vor oferi celor mici posibilitatea de a invata foarte multe lucruri noi, caci acestea contin foarte multe activitati potrivite varstei.

Cartile senzoriale din fetru sunt create utilizandu-se o serie de multe alte obiecte si accesorii, precum magneti, fermoare, nasturi, sireturi, clame sau orice poate starni curiozitatea copiilor.

Aceste obiecte handmade din fetru sunt recomandate copiilor de varste mici, caci ofera posibilitatea de a-i ajuta pe acestia sa invete foarte multe lucruri necesare din viata de zi cu zi si pot tine copilul ocupat si interesat de acele activitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Piticool.com foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.